# Measuring Time

## Measuring Time

$1$ minute = $60$ seconds
$1$ hour = $60$ minutes
1 day (whole, including night) = $24$ hours.

The figures that appear after the colon symbolize the minutes.

## Measuring Time

You will be able to know, without asking anyone, when a minute has passed or when two have passed, plus, you will be able to easily solve word problems that include times. Shall we start?

If you already know how the clock that counts time works, it will be easier for you to understand this chapter, but if you don't know, you shouldn't worry!
The clock counts the seconds... tick tock...
In a whole minute - there are $60$ seconds.
Therefore, in half a minute - there are $30$ seconds.
In an hour - there are $60$ minutes.
And in a day - there are $24$ hours.

Does this confuse you? Let's make sense of it
$1$ minute = $60$ seconds
$1$ hour = $60$ minutes
1 day (whole, including night) = $24$ hours.
If you look closely at a clock, you will see that the second hand counts exactly $60$ seconds over the course of a minute.
For a whole hour to pass, the minute hand must make a complete turn of $60$ minutes.

#### How are the hours of the day written?

If it's about the morning hours and the hours after midnight, they are seen just as they are.
For example:
$5:00$ in the morning
$6:00$ in the morning
$7:00$ and so on... until $12:00$
From $12:00$ noon we write the hours differently:
One in the afternoon will be $13:00$
Two in the afternoon will be $14:00$
Three in the afternoon will be $15:00$
Four in the afternoon will be $16:00$
Five in the afternoon will be $17:00$
Six in the afternoon will be $18:00$
Seven in the evening will be $19:00$
Eight in the evening will be $20:00$
Nine in the evening will be $21:00$
Ten in the evening will be $22:00$
Eleven at night will be $23:00$
Twelve at night will be $00:00$
One after midnight will be $1:00$
Two after midnight will be $2:00$
Three after midnight will be $3:00$
Four after midnight will be $4:00$
Five in the early morning will be $5:00$ and so on...

Remember! This change occurs from noon until midnight.

We always write the nighttime and morning hours with their small numbers, just as you know them.
From $12$ noon until $12$ midnight, we will write them with this small modification.

Note - The figures that appear after the colon symbolize the minutes.
For example: $7:34$ means $7$ and $34$ minutes in the morning.
When we have $30$ after the colon, it means it is half an hour.
When we have $15$ after the colon, it means it is a quarter of an hour.

## Let's practice now!

### Exercise 1

Daniela visited Romi at her house from $17:00$ until $20:00$.
How long was Daniela at Romi's house?

Solution:
Let's subtract
$20-17=3$
Daniela was at Romi's house for three hours.

Join Over 30,000 Students Excelling in Math!
Endless Practice, Expert Guidance - Elevate Your Math Skills Today

### Exercise 2

The class schedule starts at $8:00$ and ends at $13:45$
How long does the school day last?
Solution:
First, we will calculate the number of hours in a school day and leave the minutes aside.
$13-8=5$
Remember that we still have another $45$ minutes after the hour $13$, therefore, we will conclude that the school day lasts $5$ hours and $45$ minutes.

### Exercise 3

Another question:
Veronica was in a private class from $11:35$ until $13:10$.
How long did the class last?

Solution:
In exercises of this kind, it is advisable to take a moment and understand the question well.
Here's a tip: round the start time of the class like this - $12$
Remember that you have set aside $25$ minutes. Since $60-35=25$.
Now calculate how much time there is from $12$ until $13:10$
One hour and $10$ minutes.
Now we will add the minutes we had set aside - $25$ minutes to the hour and ten and we will arrive at:
One hour and $35$ minutes.

Another way to solve it is by trying to convert the $2$ hours into the same amount of minutes. That is:
Calculate how long the class would last if it started at $11:35$ and ended at $13:35$.
And, of course, we must remember that we added $25$ imaginary minutes.
This will give us that the answer is two hours minus $25$ minutes, which is, in fact, one hour and $35$ minutes.

### Exercise 4

Another question:
How many seconds are there in $3$ minutes and a half?
Solution:
We have learned that, in one minute there are $60$ seconds.
Therefore, in $3$ minutes there are:
$60*3=180$
$180$ seconds.
In half a minute there are $30$ seconds since $60:2=30$.
So, in three and a half minutes there are $210$ seconds.
$180+30=210$

Related Subjects